Enhetschef till Investeringsanalys på Riksbanken

Nu söker vi en enhetschef till Investeringsanalys med genuint intresse för tillgångsförvaltning, ledarskap och verksamhetsutveckling.

VI ERBJUDER
Hos oss får du ett utmanande och betydelsefullt arbete i en händelserik miljö där Sveriges ekonomiska utveckling står i fokus. Du får dessutom kunniga och engagerade kollegor och stor möjlighet till kompetensutveckling.

DET HÄR GÖR DU HOS OSS
Som enhetschef för Investeringsanalys leder och utvecklar du verksamheten vars huvuduppgift är att analysera och bereda förslag till beslut som rör förvaltningen och finansieringen av Riksbankens guld- och valutareserv. I dina uppgifter ingår att analysera hur dessa tillgångar långsiktigt ska vara sammansatta för att Riksbanken ska uppfylla sitt policyuppdrag samt också bidra till bankens långsiktiga intjäning. Tillgångarnas allokering ska också främja hållbarhet som exempelvis att ta hänsyn till klimatrisker. I enhetens roll ingår också att samordna avdelningens arbete i internationella kommittéer samt samordning av avdelningens arbete kring policyrelaterad krisberedskap.

Du blir en viktig del av avdelningens ledningsgrupp som tillsammans ser till att avdelningen lyckas med sina uppdrag. Du bidrar aktivt till gott samarbete inom enheten, ledningsgruppen och med andra delar av organisationen.

DITT TEAM
Enheten för investeringsanalys består av sex medarbetare och enheten är en av fem enheter inom avdelningen för marknader. Avdelningen har ett femtiotal medarbetare och ansvarar för Riksbankens aktiviteter på de finansiella marknaderna genom förvaltning av Riksbankens guld- och valutareserv samt implementering av penningpolitiken.

MER OM DIG
Vi söker dig som har intresse för verksamhetsutveckling avseende Riksbankens långsiktiga intjäning och hur förvaltningen av Riksbankens tillgångar kan bidra till detta, samtidigt som tillgångarna snabbt ska kunna omsättas och användas i ett krisläge. Du har en högskoleexamen inom finansiell ekonomi, nationalekonomi eller motsvarande samt har gedigna kunskaper och stort intresse kring finansiella marknader, finansiella instrument och olika typer av finansiella risker. Du är en skicklig ledare och har tidigare erfarenhet som chef eller i annan ledarroll som t.ex. projektledare.

Det är meriterande om du har god kunskap kring kvantitativa modeller och portföljteori samt hur det kan omsättas i praktiken. Vi ser det också som meriterande om du är van vid beredningsprocesser som innefattar att både förankra och föreslå beslut till styrande organ. Du har god förmåga att uttrycka dig muntligt och skriftligt på svenska och engelska.

Som person har du ett genuint ledarskapsintresse och du är en god kommunikatör som kan förklara komplicerade sammanhang på ett enkelt sätt. Du ser till hela verksamhetens bästa och sakers långsiktiga betydelse när det kommer till beslut och agerande och drivs av att se medarbetare växa och utvecklas. Du är också analytisk, har ett gott omdöme och är bra på och tycker om att samarbeta och skapa goda relationer.

MER OM TJÄNSTEN
Tjänsten är en tillsvidareanställning med förtroendearbetstid med tillträde tidigast den 1 april 2023. Tjänsten är placerad på huvudkontoret som är beläget på Brunkebergstorg i centrala Stockholm. Det finns möjlighet till distansarbete 1-2 dagar per vecka. Tjänsten kan komma att placeras i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning innefattande registerkontroll, säkerhetsprövningssamtal och särskild personutredning görs då för slutkandidaten. För vissa tjänster ställs krav på svenskt medborgarskap. 

ATT JOBBA PÅ RIKSBANKEN
Riksbanken är en myndighet under riksdagen som ser till att pengarna behåller sitt värde över tid och att betalningar kan ske säkert och effektivt. Vi ger också ut Sveriges sedlar och mynt. Vi arbetar på medborgarnas uppdrag för en stark och säker ekonomi. Läs mer om hur det är att arbeta på Riksbanken här. Följ oss även på linkedin, facebook och twitter för att se våra senaste uppdateringar.

Som anställd på Riksbanken tar du del av bra förmåner som bland annat generösa semestervillkor, pensionsväxling av semester eller lön, möjlighet till ledarledda träningspass och gym, subventionerad lunch i personalmatsalen, friskvårdsbidrag och subventionerad massage. Läs mer om våra förmåner här.

ANSÖK
I denna rekrytering samarbetar Riksbanken med rekryteringsföretaget Source. Deras rekryterare gör ett första urval i samråd med rekryterande chef samt utför intervjuer. De kandidater som går vidare träffar sedan rekryterande chef. Vi vill ha din ansökan med CV och personligt brev senast den 8 december. Vi vill att du besvarar ett antal urvalsfrågor i din ansökan och logiska tester och arbetsprov kan komma att ingå som en del av rekryteringsprocessen. Riksbanken genomför också bakgrundskontroller på slutkandidaterna, vilket innebär kontroll av examensbevis eller annat dokument som styrker din utbildning. 

Du kan läsa mer om hur det fungerar när du söker jobb på Riksbanken här. Vi ser fram emot att få kontakt med dig!

För att söka denna tjänst, vänligen klicka här. Varmt välkommen med din ansökan!

KONTAKTPERSONER

Maria Lahne
Source Executive
070 777 34 23
maria.lahne@source-executive.se

Jacob Arendt
Source Executive
070 813 91 57
jacob.arendt@source-executive.se

Länk till annons på Riksbankens hemsida
https://www.riksbank.se/sv/om-riksbanken/jobba-hos-oss/lediga-jobb/?rmpage=job&rmjob=1092&rmlang=SE


Intresseanmälan

Bifoga CV*:

Bifoga fler filer (t.ex. personligt brev):Företag: Sveriges Riksbank
Adress: Brunkebergstorg 11
111 51 Stockholm

Titel: Enhetschef till Investeringsanalys
Anställning: Tillsvidare
Sektor: Offentlig


Frågor?

Maria Lahne
Seniorkonsult
maria.lahne@source-executive.se
+46707773423
Jacob Arendt
Konsult
jacob.arendt@source-executive.se
+46708139157