echo ''; ?>
Försvarsmekanismer är av central betydelse för att förstå hur en individs personlighet är uppbyggt. De kan betraktas som psykets sätt att hantera konflikter och skyddar oss från smärtsamma känslor. Här resonerar Paniz Samsami, leg. psykolog och assessment-konsult på Source, om riskerna med projicerande ledare.
Inom psykologin används termen projektion för att beskriva ett psykologiskt försvar som innebär att individer felaktigt uppfattar att det som finns inom dem, kommer utifrån (McWilliams, 1994). Med andra ord, när vi upplever känslor eller delar av oss själva som vi inte vill erkänna som våra egna, tillskriver vi dem i stället andra eller på yttre omständigheter. Funktionen som den här typen av försvar uppfyller är att skydda oss från att konfrontera och acceptera dessa delar av oss själva och på så sätt bibehålla vår självaktning.
Projektion betraktas som ett primitivt försvar på grund av dess omogna karaktär då personen i fråga förnekar dessa aspekter av sig själv och undviker att ta ansvar för dem.
I ett ledarskapssammanhang kan en ledare som projicerar negativa delar av sig själv på sina medarbetare orsaka konflikter. Detta kan exempelvis visas genom att man skyller på andra för sina egna misstag och brister eller anklagar sina medarbetare för att vara otillräckliga och bristfälliga när de själva känner sig osäkra eller otrygga. Det kan också yttra sig i uttalanden så som ”du verkar arg” i stället för att erkänna att de själva känner sig arga eller frustrerade. Det är värt att notera att projektioner är vanligt förekommande och i många fall sker de omedvetet, vilket innebär att man inte är medveten om att man projicerar.
Generellt sett kan ledare som projicerar ha svårt att ta ansvar för sina egna känslor och handlingar vilket kan leda till en destruktiv ledarskapsstil, försämrad arbetsmiljö och konflikter med teammedlemmar. För att minimera risken för sådana situationer är det därför avgörande att inkludera en noggrann personbedömning som en integrerad del av rekryteringsprocessen för chefer och ledare.
Paniz Samsami
Seniorkonsult | Leg. psykolog
+46 (0)76-230 20 20
Skicka e-post
Om Paniz
Paniz Samsami är Legitimerad psykolog, legitimerad psykoterapeut och doktor i psykologi, DPsych. Hon arbetar som urvalspsykolog på Source och skriver frekvent artiklar som rör ämnet psykologi och ledarskap.
Referens:
McWilliams, N. (1994). Psychoanalytic diagnosis: Understanding personality structure in the clinical process. Guilford Press.
Vill du veta mer om hur vi arbetar med psykologiska tester och personbedömningar inom Assessment & Leadership Services på Source? Läs mer här.