Universitetsdirektör till Karolinska Institutet

Vill du leda och utveckla verksamhetsstödet på ett av våra mest framstående universitet?

Vi söker dig som vill bidra till KI:s vision - driva utvecklingen om kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla

Om KI

Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. KI står för den enskilt största andelen av den medicinska akademiska forskningen - och har det största utbudet av medicinska utbildningar i Sverige. Det breda utbildningsutbudet inom medicin, hälso- och sjukvård är unikt i Sverige. KI:s uppdrag är att bedriva forskning och utbildning. Forskning och utbildning bedrivs på tre campus-områden och vid flera av regionens sjukhus. Här finns drygt 2000 aktiva doktorander, ca 330 professorer och ungefär 6500 helårsstudenter som läser på grundnivå eller avancerad nivå.  En nära relation till hälso- och sjukvården, en väl utbyggd infrastruktur och en stark ekonomiska bas ger Karolinska Institutet de bästa förutsättningarna för att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet.

Din roll

Universitetsdirektören leder universitetsförvaltningen och har under rektor det övergripande ansvaret för KI:s lednings- och verksamhetsstöd. Direktören anställs av rektor, ingår i universitertsledningen och är huvudföredragande i konsistoriet. 

Ditt uppdrag är att leda, stärka och utveckla ett sammanhållet och värdeskapande verksamhetsstöd för hela KI och för kärnverksamheten. Som universitetsdirektör ansvarar du för ekonomi, personal, budget och arbetsmiljö. Förvaltningen består av 11 avdelningar som tillsammans sysselsätter ungefär 500 personer och du har ett direkt chefsansvar för verksamhetens 11 avdelningschefer. På delegation från rektor ingår också ansvaret för universitetsbiblioteket och verksamheterna Undervisning och Lärande och Medicinens historia och kulturarv.

Utifrån KI:s övergripande mål och värdegrund skapar du de bästa förutsättningarna för KI att bedriva forskning och utbildning i världsklass.

I rollen ingår att:

 • driva utveckling, planering och samordning för universitetsövergripande processer,
 • ta till vara på digitaliseringens möjligheter och utveckla arbetssätt och processer som förenklar och förbättrar verksamhetsstödet,
 • upprätthålla och utveckla samverkan mellan stöd- och kärnverksamheten,
 • vara lyhörd för verksamhetens behov och förväntningar där du prioriterar och dimensionerar ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt verksamhetsstöd,
 • vara expertstöd till KI:s rektor och ledningsorganisation. Det innebär att bistå rektor och ledning i det interna arbetet, men även externt genom att företräda KI.
 • delta i och bidra till nätverk och samarbeten inom högskolesektorn,
 • ha dialog med Regeringskansliet, vilket är en central uppgift för universitetsdirektören.

Vem är du?

Du har erfarenhet av att på ett konstruktivt sätt leda andra chefer och tillsammans med dina medarbetare verka för hela verksamhetens bästa. Du har förmåga att skapa balans mellan kärn- och stödverksamhet och löser problem utifrån övergripande mål.

Du är en kommunikativ ledare som kan skapa och vidmakthålla goda relationer med kollegor, ledning, fackförbund och studenter liksom med externa intressenter. Synlighet och tillgänglighet är utmärkande för dig. Du arbetar med struktur och god styrning och följer upp och når i mål utifrån ett tillitsbaserat synsätt.

Som person är du ödmjuk och stöttande, men har integritet och kan hålla emot med diplomati och balansera förväntningar och krav på ett förnuftigt och realistiskt vis. Du säkerställer KI:s regelefterlevnad och har god förståelse för det legala ramverket. Vi värdesätter intresse och engagemang för ett lärosätes, organisation, uppbyggnad och utmaningar liksom goda insikter i forskningens och utbildningens framgångsfaktorer.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har relevant akademisk examen och en flerårig chefserfarenhet från komplexa verksamheter där du framgångsrikt har drivit utvecklings- och förändringsarbete. Du har kunskap om och erfarenhet av arbete inom statlig verksamhet och du vet vilka styrsystem och regelverk som gäller för verksamheten. Erfarenhet av att leda chefer är också ett krav.

Erfarenhet från samarbete och samverkan med externa aktörer, både regionalt, nationellt och internationellt är starkt meriterande. Har du erfarenhet från högskolesektorn är det också starkt meriterande. Om du är disputerad är det en merit. Vi ser att du arbetar digitaliserat och framsynt och har kunskap inom moderna tekniker och dess möjligheter.

Mycket goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift är ett krav.

Placering: Stockholm

Tio skäl att välja Karolinska Institutet


Ansökan

Varmt välkommen med din ansökan senast den 15 oktober 2022. Din ansökan blir då offentlig handling.

Rekryteringen sker i samarbete med SOURCE - som en del i urvalsprocessen kan tester komma att användas. För mer information om tjänsten, eller för att inleda en förutsättningslös dialog, välkommen att kontakta seniorkonsult Ann Peyron, tel 070-878 42 26, e-mail: ann.peyron@source-executive.se eller konsult Jacob Arendt, tel 070-813 91 57, e-mail: jacob.arendt@source-executive.se 

Ansökan ska göras via rekryteringssystemet Varbi. I denna rekrytering söker du med ditt CV utan personligt brev. I ansökningsformuläret kommer du istället att få svara på några frågor om varför du söker jobbet. 

Villkor och tillträde enligt överenskommelse.

Vill du göra skillnad – och bidra till en bättre hälsa för alla? Sök jobb hos oss

Anställningsform: Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning: Heltid
Tillträde: Enligt överenskommelse
Löneform: Månadslön
Antal lediga befattningar: 1
Sysselsättningsgrad: 100
Ort: Stockholm
Län: Stockholms län
Land: Sverige
Referensnummer: STÖD 2-3669/2022

Kontakt:
 • Ann Peyron, 0708-784226
Facklig företrädare:
 • Bodil Moberg , OFR, bodil.moberg@ki.se
 • Henry Wölling, SEKO, henry.wolling@ki.se
 • Emilie Hultin, SACO, 08-52483286

Publicerat 2022-09-23
Sista ansökningsdag 2022-10-15

Formell ansökan till tjänsten registrerar du via https://ki.varbi.com/se/what:job/jobID:546309/type:job/where:4/apply:1


Intresseanmälan

Bifoga CV*:

Bifoga fler filer (t.ex. personligt brev):Företag: Karolinska Institutet
Adress: Solnavägen 1
171 77 SOLNA

Titel: Universitetsdirektör
Anställning: Tillsvidare
Sektor: Offentlig


Frågor?

Ann Peyron
Seniorkonsult
ann.peyron@source-executive.se
+46708784226
Jacob Arendt
Konsult
jacob.arendt@source-executive.se
+46708139157